Läser en intressant artikel om tyskarnas Energiwende på Second Opinion.
”Länge beskrevs Energiewende som en framgångssaga. Idag dominerar frågan varför så mycket gått så fel. Under nio år, 2009-2017, sjönk de tyska utsläppen inte överhuvudtaget, och Tyskland är på väg att missa sina utsläppsmål grovt. Utsläppsminskningen från 1990 till 2020 prognoserar bli 33% (mål 40%) och till 2030 42% (mål 55%), detta enligt en färsk rapport beställd av landets miljöministerium.”
https://second-opinion.se/energiewende-omojlig-kombination-av-marknadsekonomi-och-reglering/
Vi är många som varit tveksamma till det kloka i den tyska energipolitiken under de senaste 7-8 åren. Grundproblemet med att bygga ut överföringskapaciteten mellan norr och söder har spelats bort i ett elakt politiskt spel som i slutändan närmast omöjliggör för dem att nå ens de minst ambitiösa klimatmål man kan tänkas sig.
Sverige måste ta lärdom av Tysklands misstag och adressera såväl kapacitetsbristen i våra nät som att bevara och utveckla den fossilfria andelen av vår kraftbalans. Vi måste också utveckla incitamenten och få fart på produktionen av förnybara drivmedel samtidigt som vi tillägnar oss en balanserad syn på elbilar och laddningen av dessa. För hur många norrlänningar är en elbil ett alternativ?