Olsson och Dilot har publicerat en utmärkt artikel på Second Opinion som visar på de problem en rigid hållning avseende utbyggnad av förnybar elproduktion skapar. Att dessutom och i förtid fasa ut väl fungerande kärnkraft ur det svenska/nordiska kraftsystemet skulle vara synnerligen allvarligt och riskera att allvarligt skada svensk energiförsörjning.

Det är väl i någon mening förståeligt att Naturskyddsföreningen envist håller kvar vid sina ståndpunkter, men det är tråkigt att avgörande argument för resonemangen bygger på faktafel.

Det är hög tid att fler svenska politiker värnar vårt redan fossilfria kraftsystem och tillägnar sig faktabaserad kunskap för att kunna fatta rätt beslut rörande såväl effektfrågan eller baskraften som kapacitetsbegränsningarna i elnäten. Att vara mot kärnkraft bara för att politiska motståndare är för denna, blir bara ytterligare ett exempel i raden på hur polariseringen i svensk politik omöjliggör för breda samförståndslösningar i så här viktiga frågor.

Vi har än så länge gott om elenergi, men begränsat med fossilfri effekt vintertid, så vi borde sluta lägga massor med pengar på ytterligare utbyggnad av vindkraften! Låt oss lägga vår kortsiktiga energi på incitamenten för biodrivmedlen och istället säkerställa utbyggnad av produktionskapacitet för HVO, etanol, e-diesel, e-bensin etc så kan transportsektorn också göras fossilfri under kommande decennium. Utbyggnaden av eldrivna transporter kommer att göras parallellt och kommer då att kunna ske till en sund kommersiell nivå och helt utan politiska incitament. Däremot kräver såväl ökad inhemsk produktion av biodrivmedel som eldrivna fordon minst bibehållen fossilfri baskraft i systemet och att en del kapacitets-begränsningar i näten byggs bort.

Vi skulle därvid också kunna undvika den enorma kapitalförstöringen av tokiga beslut som exempelvis att förbjuda dieselbilar till 2030 och elektrifiera hela transportsektorn, skulle innebära. Ett havererat kraftsystem blir både dyrt och svårt att återställa.

Låt Tyskland vara ett varnande exempel och gör inte om misstagen som de gjort de senaste 10 åren.

https://second-opinion.se/40-karnkraft-ar-billigare-an-100-fornybart/