”Priskollapsen skapad av politiken”

De senaste veckorna har en del insiktsfulla artiklar publicerats på Second opinion – Energi, dels av Unipers VD i Sverige, Vattenfalls VD och nu senast av VD och Ordförande i Energiföretagen.

Alla inläggen betonar vikten av återhållsamhet med subventioner till kommersiellt tillgängliga produktionsslag, eftersom det riskerar att snedvrida konkurrensen och skapa den typ av regionala obalanser som är en av orsakerna till priskollapsen på el våren 2020. Johan Svenningsson talar i egen sak, men också för ett hållbart kraftsystem där inte vindkraften i norr tillåts växa till skadliga nivåer där leveranssäkerheten allvarligt försämras.
Förstår våra politiker allvaret i situationen?

Även Vattenfall talar i egen sak, inte minst gällande elpriset och borde av rent ekonomiska skäl fokusera på att konsolidera sin verksamhet efter de äventyrliga förvärv och satsningar som tidigare chefer och tongivande politiker drivit igenom. Detta verkar de också göra under Magnus Halls ledning.

Pernilla Winnhed och Monika Karlsson betonar helheten och lyfter fram sex förslag till åtgärder. Jag hoppas att de har lättare att få gehör hos Ygeman och energidepartementets s k sakkunniga än alla de lobbyister och särintressen som i år får bekosta sitt rosévin själva när det årliga sommarlägret på Gotland ställs in. En positiv effekt av Corona som kan gynna en sansad utveckling för klimatet där fokus skiftar från att stänga ner säker och väl fungerande koldioxidneutral produktion till förmån för ytterligare utbyggnad av storskalig, men ej styrbar kraftproduktion. Lyssnar Ygeman eller har han liksom sina företrädare och regeringskollegor en övertro på att mer vindkraft och elbilar är de viktigaste åtgärderna för att minska Sveriges klimatpåverkan?

Jag hoppas det. För då kanske den kloka helhetssyn som Energiföretagens ledning pläderar för, kan få genomslag och bidra till fokus på rätt förutsättningar och därmed driva utvecklingen av det svenska kraft- och energisystemet i en positiv riktning för klimatet, företag och samhälle.

Sveriges klimatpåverkan och utsläppen av klimatpåverkande gaser kan i så fall minskas ytterligare och vårt ”bidrag” bringas ner från dagens nivåer och minska från den promille av de globala utsläppen som vi bidrar med idag.