Reflekterar över tillståndet i det svenska kraft- och energisystemet så här i början av februari 2021. Pandemin gör att såväl energi- som klimatfrågorna hamnat i skymundan det senaste året. Stolleutspelen har emellertid duggat allt tätare den senaste tiden i takt med att vinterkylan breder ut sig över landet.
SVT:s inslag, se https://www.svtplay.se/klipp/30125804/tre-fragor-om-elbristen-i-sverige, belyser rätt väl tillståndet i det svenska kraftsystemet och bekräftar i stort den bild som målas upp i Energi eller effekt., på denna site.
Saklighet, samhällsintresse och helhetsperspektiv är efterfrågade tillgångar i den här debatten. Jag tycker att SVT-inslaget definitivt klargör en hel del, men kanske inte är tydliga med att den fossilfria/förnybara el vi exporterar ersätter elproduktion som är i värstingklass ur klimatsynpunkt i de länder vi exporterar till. Och även om importen är avsevärt mycket mindre än exporten så släpper den kanske ut lika mycket fossil koldioxid som vi bidrar till att spara med vår export. En intressant ”balansfråga” som inte diskuteras eftersom utsläpp i våra grannländer inte belastar oss och vår fossilfria och förnybara elproduktion. Elexporten är inget problem så länge vi inte gör den till ett problem. Den bidrar till att sänka utsläppen av fossil koldioxid i vårt närområde så länge vi inte gör oss beroende av en större andel väderberoende elproduktion.
Effekt- och kapacitetsbristen i näten är däremot reella problem som vi måste göra något åt. Jag anser i det sammanhanget att vi ska pausa alla vindkraftsutbyggnader omedelbart. Havsbaserad vindkraft ska vi inte alls bygga ut runt Sveriges kuster dels för att den inte behövs och dels för att det inte är långsiktigt acceptabelt ur miljösynpunkt. Investeringarna bör riktas till andra områden som exempelvis förstärkningar i näten. Parallellt ska vi också investera rejält i vår vattenkraft och i att förlänga livet på de sex kärnkraftsreaktorer vi har kvar i drift. Ingen ytterligare vindkraft bör byggas om det inte också byggs lokal lagring av el (eller vätgas). Vid varje vindkraftverk bör det finnas lagringskapacitet motsvarande maxeffekt-produktionen för en vecka (ca 600MWh), vilket kanske också kan bidra till att kyla av hugade spekulanter från att investera i mer vindkraft som främst bidrar till att göra det svenska kraftsystemet än mer dysfunktionellt. Kanske kan detta vara ett sätt att minska vindkraftens skadliga effekter på kraftsystemet samtidigt som vi sätter ett pris på den eleffekt som saknas när det inte blåser. Och dessutom kanske kan bidra till att dämpa de prisrusningar som vi sett under de senaste dagarna.
Fordonssektorn är ett annat sorgebarn, som är svårt drabbad av en sällan skådad enögdhet. Alla rusar efter eldrift när vi istället behöver mångfald i teknik och lösningar. Förbränningsmotorer som uppfyller Euro 6d och kan köras på biodrivmedel typ HVO100, laddhybrider med elräckvidd runt 100 km i praktiken, elbilar, biogas-/vätgasdrivna fordon och även bränsleceller måste alla erbjudas plats i modellen. En styrmodell som akut behöver vidgas och utvecklas ur ett helhetsperspektiv, med incitament som stödjer det vi vill ha i framtiden och mindre för att gynna olika särintressen eller att lägga alla äggen i en korg (vindkraft och elbilar). Med rätt miljöavgifter kommer utfasningen av fossil teknik och fossila bränslen att lösa sig av sig självt.
Tycker jag då att vi ska bygga ny kärnkraft som i högerns senaste utspel nästan uteslutande handlar om? Klassisk svensk patentlösningspolitik som inte har något värde i sak för dagens situation.
Ny kärnkraft i Sverige, nja knappast. Jag tror mycket mer på en rejäl vätgas-satsning, där lagringsbar energi skapas av fossilfri och förnybar el. Det är ett väldigt tjat i de flesta läger om att detta blir för dyrt, men det tror jag inte ett skvatt på, i alla fall inte jämfört med att bygga ny kärnkraft. En stor nackdel med kärnkraften är kostnaderna och ledtiderna för att bygga nytt, men också att systemverkningsgraden är besvärande låg så länge vi inte nyttiggör värmen från dessa maskiner.
Det finns en enkel, tydlig och kommunicerbar väg framåt på energiområdet. Det är hög tid att svänga in på denna och ställa om vårt kraft- och energisystem till gagn för miljön, klimatet och en sund ekonomi. I verkligheten. Här och nu.