För några veckor sedan skrev jag en artikel med rubriken ”Vems är ansvaret?” och den handlade bland annat om Sveriges roll i klimatomställningen och att vi är ”musen som ryter” i detta avseende. Det vi gör spelar överhuvudtaget ingen roll, men att alarmism och kommunikation om ”klimatkrisen” är relevant globalt och regionalt exempelvis i Europa, men knappast nationellt dvs i Sverige eller för den delen lokalt där vi bor och lever våra liv.
Larmen om att utsläppen av klimatpåverkande gaser fortsätter att öka globalt, har duggat tätt den senaste tiden. IEA kunde också, föga överraskande, för några veckor sedan redovisa att produktionen av fossila bränslen ökar i världen och att denna produktion beräknas nå sitt max tidigast 2026. Så den fortsätter öka och då är det knappast konstigt att koldioxidutsläppen också fortsätter att öka.
Och även vi ska naturligtvis fortsätta begränsa och minska våra utsläpp av klimatgaser och användningen av fossila bränslen som kol och olja. I detta avseende handlar problematiken främst om industrin och transportsektorn. Alla våra åtgärder bör dock värderas ur ett helhetsperspektiv där miljö, klimat, teknik och ekonomi utgör en enhet och suboptimeringar kan undvikas. Vi har lite av ett lyxproblem i ett globalt perspektiv eftersom vi på det stora hela redan har ett fossilfritt och väl fungerande energi- och kraftsystem, vilket innebär att vi kontrollerat och utan allt för mycket drama kan fortsätta att minska vår andel av de globala klimatpåverkande gaserna framöver. Minska från den promille av de globala utsläppen vi står för idag. Paradoxala stolleprov som att stänga kärnkraft och satsa på massiv ökning av el-/batteridrift i alla fordon är kontraproduktivt och visar på bara på behovet av att visa handlingskraft med utgångspunkt i bristande insikt om hur energi- och kraftsystemet hänger ihop och fungerar.
Detta är mycket svårare för många andra och de stora länderna som Kina, USA, Tyskland m fl, vilket säkert påverkar det faktum att de säger en sak;
– vi är mycket oroade över klimatet.
och gör en annan;
-vi ska stänga ner vår kärnkraft 2022 och fossila kraftproduktion till 2038 samt bygga ut vindkraften i högt tempo. (Tyskland – Energiwende)
samt beslutar om en tredje;
-vi beslutar att öka vår användning av naturgas rejält och bygger i snabb takt både pipelines och terminaler för att ta emot och lagra flytande naturgas för att annars klarar vi inte att försörja våra företag och medborgare med el och energi.
http://Fossilgas hotar EU/s klimatmål – 210409 SDS
