https://www.nyteknik.se/premium/lastbilsjattarnas-vatgassatsning-ar-har-men-vad-innebar-den-7014188
Vätgasen kan erbjuda bättre lösningar för tunga fordon än eldrift/batterilagring och fossil diesel. Den fossilfria och förnybara elen måste komma från balanserade kraftsystem baserade på vattenkraft, kärnkraft, vindkraft, biokraftvärme (industriell spillvärme) och sol.
Vindkraften med sitt ringa effektvärde, men höga energiproduktion över året kan med fördel, framförallt i perioder med låg elefterfrågan, lagras som vätgas för att användas i såväl industrin som i tunga fordon.
Klimatomställningen kräver de här lösningarna, men de fungerar inte om vi fasar ut den styrbara fossilfria elproduktionen och tror vi kan ersätta denna med väderberoende ostyrbar elproduktion. Vätgaslagring av vindkraftsel som i perioder sänker både kraftsystemen och elpriserna borde vara en affärsmöjlighet för vindkraftaktörerna.
Alternativet är att ge upp och fortsätta producera el med kol, olja och naturgas samt driva våra fordon med fossila bränslen kanske med marginella inslag av HVO och RME. För mig är detta en lika dålig väg framåt som att välja den ”tokförnybara”, vilken kräver att vi förändrar våra samhällen och vårt sätt att leva i grunden.
Vägen framåt för våra kraft- och energisystem bör grundas på lösningar som är tekniskt möjliga, ekonomiskt rimliga, miljö- och klimatmässigt önskvärda samt etiskt kloka. Inte det ena eller det andra utan allihop samtidigt. Då blir det hållbart även på lång sikt.
Vätgas från förnybar el har en mängd användningsområden. Idag kanske inte kommersiellt gångbara, men på sikt kommer olika lösningar som baseras på vätgas att vara vägen framåt i klimatomställningen. Dagsländor som väderberoende elproduktion och ineffektiv batterilagring av el kommer att kompletteras med ny teknik alternativt fasas ut i rask takt för andra och bättre samt långsiktigt hållbara lösningar. El lagrad som vätgas, använd som energigas, i bränsleceller eller för produktion av syntetiska bränslen och kemikalier kommer att revolutionera vår energianvändning i framtiden.