Låt mig säga så här, jag är skeptisk till de besked (?) som vår nye energiminister gav igår i samband med sitt besök i Malmö. Hans besök på Flintrännans Fjärrvärmecentral i oljehamnen fick mig att tänka tillbaka på de diskussioner som var när den anläggningen byggdes 1994-1996. Det här var i en annan tid då elpriserna var låga och vi hade gott om effekt/kapacitet till alla som så önskade runt om i Skåne. Sydkraft valde att bygga en anläggning utan elproduktion eftersom det inte gick att ”räkna hem” en kraftvärmeanläggning baserad på biobränslen med de elpriser och elprisprognoser som var då. Några år senare, närmare bestämt i februari 1997 så beseglades Barsebäcksverkets öde och det talades vitt och brett om att ny elproduktion skulle tillföras systemet i södra Sverige. Elmarknaden avreglerades också 1997 och på den vägen är det. I det systemet var 30 öre per kWh ett högt elpris. Idag är 30 öre ett väldigt lågt elpris. Den senaste tiden har 3 kr varit ett normalt pris i södra Sverige.

Av Sydsvenskan så fick energiministern frågan nedan och hans svar är inte direkt kristallklara.
Förbereder sig för energiomställningen? Vad betyder det, vi är ju mitt uppe i den? Jag tror inte heller att vindkraft skapar nya gröna jobb. Värmekraft? Är det avfalls- och biobränsleeldad kraftvärme han tänker på? För det kan väl inte vara det oljeeldade värmekraftverket i Karlshamn man har i åtanke? Lagring i vätgas med elproduktion i värmekraftverk som drivs med vätgasen? Ska den gröna vätgasen produceras med vindkraftsel? Det är i så fall ingen snabb eller för den delen effektiv räddningsaktion som planeras.
Eller är det efterföljare till värmekraftverket i Oskarshamn som han förutspår? Vore en bra idé, men dessa är knappast på plats förrän om 10-15 år. Och då är jag ändå optimistisk om tidsplanen.
En förhoppning är dock att den kommande planen ser till helheten och hittar vägar att genomföra en klimatomställning av såväl kraft- som energisystemet och då även inkluderar krav på lokal lagring i batterier eller vätgas där de möjligheterna finns, för att få tillstånd att bygga storskalig vindkraft. Systemet klarar inte så mycket högre andel vindkraft utan att denna balanseras med styrbar elproduktion eller lagrad el, se artikel på Second Opinion nedan. Allt detta kommer säkert att klarläggas i den plan som kommer efter årsskiftet.

Underligt är det ändå att han väljer att besöka ett värmeverk dvs en fliseldad anläggning för produktion av hetvatten istället för att besöka Sysav som ligger ett stenkast därifrån och driver en toppmodern kraftvärmeanläggning baserad på brännbart avfall. Med andra ord ett avfall som inte kan återvinnas som material eller ska hamna på deponi, utan bäst tas omhand i en modern förbränningsanläggning och där energin kan nyttiggöras som el och fjärrvärme. Anläggningar som en del kanske tror, att de inte kommer att behövas i framtiden? Det tror jag, om än i blygsammare skala jämfört med idag.

Finns det någon som räknar på vad en plan för noll utsläpp av klimatgaser från svensk transportsektorn kommer att kosta? Och funderar någon på att elektrifieringen av transportsektorn knappast är en hållbar verksamhet i ett livscykelperspektiv? Finns det någon som funderar på var all den el ska komma ifrån som kommer att gå åt till att ladda alla de batterier som krävs? Finns det någon som funderar på var all den olja och naturgas som man fortsätter att utvinna runt om i världen ska ta vägen när den inte längre behövs till transporter på land, till sjöss eller i luften? Ska den då eldas i värmekraftverk för att producera el för att kunna ladda alla eldrivna fordon?

Är det en för jobbig sanning för våra politiker att de kärnkraftverk vi har kvar tillsammans med vattenkraften är nödvändiga för att vårt kraftsystem ska fungera under alla årets 8760 timmar? Varken kärnkraften eller vattenkraften kan ersättas med vindkraft, eller vad tror vår nye energiminister?

Är det en för jobbig sanning för biltillverkare (som vill sälja nya bilar) och politiker att det är bättre för klimatet att jag behåller min Volvo XC60 (årsmodell 2019) och kör denna på HVO istället för att byta till en likvärdig elbil?

Många frågor blir det.

Vi får hoppas att Khashayar Farmanbar levererar svar på de flesta av dessa i den plan han utlovade vid sitt besök i Malmö igår. Kommer planen under första kvartalet och kan nästa års valrörelse till stor del komma att handla om energi- och klimatpolitiken? Kommer några andra partier att ansluta sig till planen eller blir det som hittills att det pratas, pratas och pratas om hur viktig klimatomställningen är istället för att ta de långsiktiga beslut som är nödvändiga för svenska företag och konsumenter?

Företag och konsumenter runt om i södra Sverige och Skåne förväntar sig och förtjänar definitivt tydliga svar bland annat på dessa frågor.

Ska bli intressant att se den plan som Energiministern berättade ska komma efter årsskiftet.