Mats Nilssons inlägg på Second Opinion är insiktsfullt och sakligt. Därför kommer det troligtvis inte att få någon större spridning eller genomslag i de beslut som är att vänta framöver. Hans inlägg saknar nyckelord som 100% förnybart och uttrycker bara i indirekta termer stöd för elektrifieringen av samhället. Du kan läsa Mats text om du klickar på länken nedan.
Vi står inför ett riksdagsval och det är nog ingen djärv gissning att NATO- och klimatfrågorna kommer att dominera valmanifesten över hela linjen. Pandemin är sedan länge glömd och inget någon kan vinna röster på längre. Lärdomarna från pandemin det vill säga konsekvenserna för vård och omsorg är därför inget som hamnar högt upp på politikernas agendor för det kostar ju pengar att åtgärda de brister som avtäcktes under de knappa två år som covid-19 dominerade debatten. Vem vill komma med dessa tråkiga nyheter inför ett val, bättre att vi sopar överdödligheten och kompetensflykten från vården under mattan och hoppas att den gång vi själva behöver akutvård eller omsorg i livets slutskede så har detta löst sig av sig självt. Samma är det i princip med elpriserna och användningen av fossila bränslen, vi säger en sak (1.), beslutar om en annan (2.) och genomför en tredje (3.). Vi är i detta sammanhang Sverige, men i stort gör vi på samma sätt i hela EU och Västvärlden.
- Klimathotet är relevant och det är bråttom nu! Vi har en klimatkris och måste agera nu!
- Vi beslutar om utsläppsminskningar (som vi struntar i att genomföra) för att begränsa den globala uppvärmningen till 2 grader.
- Vi stänger och avvecklar den befintliga fossilfria elproduktionen och passar samtidigt på att försämra villkoren för annan styrbar och rumsren kraftproduktion (vattenkraften och kraftvärmen).
Enligt FN och den rapport de presenterade för två veckor sedan är följderna redan vid 1,5 graders uppvärmning enorma, men 2 graders uppvärmning innebär dramatiska konsekvenser för ekosystem, människor och andra arter. Detta verkar vi strunta i och se mer som oroande vetenskapliga rön, men inget som vi behöver göra någonting åt utöver att snacka en massa och kraftfullt knyta näven i fickan.
Vi behöver värna vår befintliga elproduktionsmix och bygga ut såväl den väderberoende som den styrbara kraftproduktionen rejält framöver parallellt med förstärkningar i överförings- och distributionsnäten. Solelsproduktion integrerad i bebyggelsen, lagring av el i vätgas och batterier samt ökad produktion av fossilfria bränslen och biodrivmedel är andra viktiga och realiserbara åtgärder på kort och medellång sikt. På längre sikt kan säkert dyra och passiva åtgärder som CCS också lämna viktiga bidrag till klimatomställningen.
Detta är inget vi behöver diskutera mer utan nu handlar det om att genomföra åtgärder som faktiskt gör skillnad. Inte det ena eller det andra utan alltihop i en samlad strategi. Den som presenterar en sådan strategi och gör det trovärdigt att denna också kommer att genomföras blir ett relevant alternativ i höstens val. Som det ser ut nu, finns det tyvärr inget sådant alternativ.