Den senaste veckan har olika tyckare och ”energiexperter” i flera artiklar och nyhetsinslag ondgjort sig över att fjärrvärmeföretag runt om i landet aviserat prishöjningar i häradet 15 – 25%. Fruktansvärt eller i varje fall klandervärt tycker de flesta och fastighetsbolagen inklusive allmännyttan skriker i högan sky för att få hjälp av konkurrensverket mot de giriga fjärrvärmeföretagen.
Är då alla fjärrvärmeaktörer girigbukar och höjer sina priser godtyckligt för att öka eller bibehålla sina stora vinster? Eller kan det vara så att vi vid en strukturerad och noggrannare analys kanske konstaterar att det i en del fall faktiskt är både motiverat och riktigt att höja fjärrvärmepriset rejält i spåren av stora biobränsleprishöjningar? Och i vissa fall är synnerligen klandervärt eftersom prishöjningarna handlar om att bibehålla en god vinst från en redan hög prisnivå.
Det finns flera hundra fjärrvärmeföretag i Sverige och vad som är ett riktigt fjärrvärmepris är kanske inte lika självklart som det kan förefalla vid första anblicken? Är prissättningen kostnadsbaserad? Eller kanske baserad på alternativkostnaderna för andra uppvärmningslösningar? Vilka förutsättningar har den enskilda aktören för sin fjärrvärmeleverans? Beroende på bränsle och anläggningsförutsättningar kan dessa skilja sig åt ganska rejält.
Vilka bränslen använder man för sin basproduktion?
- Pellets eller briketter
- Flis – stamved, GROT etc
- Energigas
- Olja
- Industriell spillvärme/återvunnen energi (”avloppsvärmepumpar”)
- Brännbart avfall
Har man någon kraftvärmeanläggning i sin verksamhet så att man utöver produktionen av hetvatten (fjärrvärme) även producerar el? Har man en hetvattenackumulator för att optimera sin värme- och elproduktion? Har man ett långsiktigt tillstånd för avfallsförbränning?
Det närmaste jag lyckas komma ett rimligt jämförelsepris på fjärrvärme är det medelpris för branschen som NilsHolgersson-gruppen med flera stora kundorganisationer redovisar i nilsholgersson.nu.
I rapporten konstaterar jag att de företag som har lägst pris är Luleå, Stenungsund och Oxelösund i kraft av stora volymer spillvärme i sin basproduktion. Medelpriset ligger för 2023 på 187,5 kr/ kvm (174 kr/kvm) inklusive moms för det fiktiva hus som används för beräkningarna. Lägsta pris hade Luleå med 120 kr/kvm (115 kr/kvm) och högst ligger Nordanstig med 235 kr/kvm (Kalix med 225 kr/kvm). Skulle Luleå höja sitt fjärrvärmepris med 25% baserat på att biobränslepriserna gått upp med 50-75% vore det klandervärt eftersom de inte eldar några biobränslen överhuvudtaget. Skulle Kalix höjt sitt fjärrvärmepris med 25% vore det uppseendeväckande, men kanske motiverat eftersom de till allra största delen eldar biobränslen för sin fjärrvärmeproduktion.
Vad vill jag få sagt med detta? Ja, att det går inte att dra generella slutsatser om att 10, 15 eller 25% prishöjningar är oacceptabla oavsett de lokala förutsättningar som råder. De kan vara nödvändiga, men som alla prishöjningar måste de göras med respekt för kunderna och deras situation.
Jag skulle vilja säga att för ett fjärrvärmeföretag som över tid har låg avkastning (<3-4% på totalt kapital) och ett pris i Nils Holgersson-rapporten som ligger runt medelpriset för branschen samt använder biobränslen för sin basproduktion är det motiverat att höja fjärrvärmepriset rejält 2023-2024.
Min slutsats blir att det inte går att döma ut en fjärrvärmeaktör som girig och anmäla denna till konkurrensverket för att den aviserar en prishöjning på 25% baserat på ökade bränslekostnader. Det är kanske nödvändigt för att verksamheten ska gå runt under de närmaste åren på en överhettad biobränslemarknad (även på europeisk nivå) där priserna skenar för att snart sagt alla vill konvertera från naturgas till biobränsle i spåren av stigande gaspriser beroende på Putins anfallskrig mot Ukraina.
Värdera de förutsättningar som gäller för din fjärrvärmeleverantör och ta ett samtal med denne istället för att höja rösten och blåsa till konflikt bara för att självutnämnda energiexperter tycker att höjda fjärrvärmepriser i allmänhet är lovligt byte för deras kritik.