Den 4 september i fjol skrev jag några kritiska rader angående Energiwende. När jag läser artikeln på Second opinion Energi idag kan jag konstatera att utvecklingen fortfarande går åt fel håll för våra sydliga grannar. Det gäller enligt artikeln på alla de områden som krävs för en säker elförsörjning.
”En säker försörjning av el baserat på volatila förnybara kraftkällor förutsätter, påpekar Bundesrechnungshof, att ett redundant system med planerbar produktionskapacitet parallellt står till förfogande – plus att en omfattande utbyggnad av elnätet görs. Emellertid står det redan nu klart att framför allt landvindkraften inte kommer att hinna byggas ut i takt med de lagstadgade 2030-målen, att regeringen inte kommer att klara att få en planerbar backup-kapacitet på plats och att nätutbyggnaden ligger mycket långt efter planeringsmålen.”
För Sveriges del innebär den tyska situationen att de volatila elpriserna är här för att stanna och att vi fortsatt kommer att importera höga elpriser åtminstone vintertid. Att vår elexport fortsatt kommer att vara stor under sommarhalvåret när elefterfrågan är låg och vindkraftproduktionen hög är en klen tröst för konsumenter och företag. För elprisområde 4 kan ingen ljusning skönjas vid horisonten, men visst kan några milda vintermånader göra gott för att få ner inflationen så att räntorna förhoppningsvis kan sänkas framöver. Den som lever får se eller vi lever på hoppet har fått bli en skånsk devis eftersom inga substantiella åtgärder förefaller planeras för att öka elproduktionen inom elområde 4, ej heller kommer överföringsförmågan från norr att ökas upp rejält på kort sikt.
Regeringen jönsar vidare med sina kärnkraftplaner som möjligtvis kan bidra på lång sikt, men vad som händer eller behöver hända fram till 2030, inte minst i elprisområde 4 är det ingen som tar ansvar för mer än regionnätsbolagen och i någon mån Svenska kraftnät.
Rubriken nedan skulle definitivt kunna appliceras även på Sveriges energipolitik, men det är i och för sig svårt att kritisera något som inte finns…