Ny sommar och nygamla tidningsskriverier om allt möjligt. Bland annat om klimat och energi, men framförallt om EU-valet, EM i fotboll och kommande OS i Paris. OS 2024 kommer säkert att utses till de mest klimatanpassade spelen i historien, men till vilken nytta?

Det ska tävlas i fotboll, friidrott, handboll, skytte etc, men också i grenen klimatneutralitet och andra näraliggande debattämnen som är politiserade, polariserade och i huvudsak ”plakatrelaterade”.
De senare kan sammanfattas med att de genomsyras av massor med snack, lögner och halvsanningar, men framförallt att de präglas av en total avsaknad av handlings- och genomförandekraft.
Aktörerna i de förstnämnda grenarna genomför tävlingar, matcher, vinner och förlorar, men växer inte, som de senare, fast vid taktiktavlan (COP-möten t ex) eller i träningshallarna där de slipar på dokument, skrivningar och sina kraftfulla plakat.

Elpriserna är som vanligt numera mer volatila (varierande) än förr i världen. En del drömmare har fått rätt i att priserna numera normaliserats (återgått) till de nivåer som vi vande oss vid fram till 2020. En tid då naturgasen (och fossila bränslen) flödade fritt i Europa och konkurrerade ut alla andra alternativ eftersom de varken ansågs vara ett problem för klimatet (fossilt bränsle) eller betalade ett enda öre av de klimatkostnader som idag är uppenbara för oss alla med blåsigare, blötare och besvärligare väder. Torka, skogsbränder, döda hav, orkaner och översvämningar är ju numera normalt och vem tycker att detta är förhållanden som vi vill permanenta eller ytterligare förvärra? Tydligen anser huvuddelen av världens politiker och regeringar det är ok eftersom snart sagt alla handlingar går i fel riktning och innebär att vår raska marsch mot avgrunden bara fortsätter med ett ökat beroende av olja och gas från OPEC-länderna och Ryssland. Att det senaste COP-mötet lokaliserades till ”rävens lya” visar bara på den flathet och godtrogenhet från de krafter i samhället som i varje fall pratar om nödvändiga åtgärder för klimatet.

Vi har ju faktiskt redan kommit så långt i denna icke reversibla process att vi nu också tvingas jobba med och allokera stora belopp till klimatrelaterad konsekvenser i våra samhällen och länder. En nota som kommer att fortsätta växa eftersom vi globalt fortsätter att öka användningen av fossila bränslen som i bästa (?) fall kommer att peaka 2026. För att sedan plana ut eller förhoppningsvis sjunka så sakteliga? Men med ”tillväxttänket” i orubbat bo och en rejäl befolkningstillväxt ser det dystert ut och många länder kommer kanske inte att orka eller ha råd (?) att klimatanpassa sina samhällen för att de samtidigt ska ha råd att mätta alla nya munnar. Snacket om cirkulär ekonomi och klimatneutralitet blir därvidlag mest tomma ord och frågor för små rika länder som Sverige och kanske några till. Det här är en ekvation som knappast går ihop oavsett de urvattnade skrivningar som COP28 kryste fram på övertid.

I den svenska ankdammen varvas artiklarna om låga elpriser med de om höga elpriser, vilket känns tröstlöst ointressant eftersom ingen (faktiskt ingen) gör något som i praktiken eller i verkligheten kommer att förbättra läget över tid. Diskussionerna om att reduktionsplikten reduceras (obs ordvits), förvirring över att vi har gott om elenergi och nettoexport, men samtidigt risk för effektbrist, att havsbaserad vindkraft är enda lösningen, kommuner som på allvar tror att de kommer att vara klimatneutrala 2030 och de återkommande spekulationerna om elprisets utveckling framöver känns ovärdiga ett kompetent, ambitiöst och modernt samhälle som Sverige.

Och tyvärr precis som min rubrik antyder är dessa missförhållanden, de symtomrelaterade och ineffektiva debatterna samt vår oförmåga som individer, grupperingar, företag, organisationer, kommuner, regioner, länder, världsdelar eller globalt att få till en vändning som i realiteten ändrar den riktning som vi alla varit en del av under de senaste 200 åren, fortfarande det förhärskande. En era som byggts på och genomsyrats av fossila bränslen, krig/återuppbyggnad och ekonomisk tillväxt på de fattigas, miljöns och klimatets bekostnad. Ett chickenrace med få om ens några vinnare.

Om jag då försöker gräva där jag står för att i realiteten minska mitt klimatavtryck så kan jag som svensk klimatanpassa mitt ätande, boende, resande och semestrande. I dessa avseende ställs gärna det perfekta mot det realistiska som exempelvis:

  1. Gå, cykla eller åk alltid kollektivt istället för att köra miljö- och klimatanpassad bil.
  2. Elektrifiera allt och bry dig inte om var elen kommer ifrån eller hur den produceras istället för att använda en mångfald av fossilfria eller förnybara bränslen och energibärare.
  3. Hemestra alltid klimatsmart istället för att åka utomlands på semestern.
  4. Ät enbart växtbaserad föda istället för en varierad näringsriktig kost som du mår bra av.

I dessa formuleringar kan vi läsa in snart sagt alla de motsättningar som präglar vårt förhållningssätt till klimatpolitiken, klimatanpassning och klimatomställning. Kanske skulle nyanserade lösningar som ser till de olika behoven och dess faktiska förutsättningar hjälpa oss framåt? Så vi kan driva förändringen i rätt riktning med hjälp av efterfrågade lösningar och investeringar i kommersiellt tillgänglig teknik med god miljö- och klimatprestanda som är ekonomiskt rimliga och etiskt (långsiktigt) försvarbara. Kort sagt som är tillräckligt bra och realiserbara, men kanske i närtid långt ifrån perfekta.

Vi får inte låta våra idéer om de perfekta och förnybara lösningarna polarisera debatten och hindra oss från att driva utvecklingen i rätt riktning. Att slopa reduktionsplikten är inte en klok politik, däremot kommer vi inte i vår del av världen att klara oss utan en andel kärnkraft i våra kraftsystem och laddhybrider är kanske som komplement till elbilar och kollektivtrafik en lösning som passar i södra Sverige. I norr handlar det nog till stor del om HVO och biodiesel för att klimatanpassa transporterna.
Det går att komma framåt om vi ser till helheten och hjälps åt samt undviker att försöka bygga det perfekta samhället långt innan det är realistiskt eller ekonomiskt vettigt.

Vi måste göra det lätt att göra rätt (för klimatet) redan idag och gärna drömma om att skapa det förnybara samhället eller den cirkulära ekonomin, men inse att det kommer att ta tid att nå dit.