Vindkraftslobbyn med stöd av ”100% Förnybart” och andra mer eller mindre okunniga intressenter och debattörer driver en envis kampanj mot att svensk tillståndsgivning lyssnar på remissinstanserna däribland Försvarsmakten avseende vindkraftsutbyggnader. De anser att svensk tillståndsgivning ska bli mera medgörlig framförallt avseende havsbaserad vindkraft. Varför då är min raka och enkla fråga? Vilka är motiven för att vi ska bortse från rättmätiga invändningar av miljöskäl eller för den delen bortse från säkerhetsmässiga aspekter? Är det ens vettigt ur ett klimatperspektiv?

Behöver vi dvs Sverige mer väderberoende elenergiproduktion under sommarhalvåret? Behöver vi mer ”billig el” som vi kan exportera till lågpris för att göda det danska (och dumpa i det tyska) systemet?

Eller?

Behöver vi mer styrbar elproduktion som har stort effektvärde och kan leverera som mest när elen också behövs som mest under vinterhalvåret? Svaret är otvetydigt ja på denna fråga.
Behöver vi högre överföringsförmåga i stamnätet från norr till elprisområde 4 för att elpriset ska landa på samma nivå i södra Sverige som i elprisområde 3? Svaret är otvetydigt ja på denna fråga.

Ett snabbare alternativ och ett vettigt första steg vore att regeringen snarast beslutade om att ta bort elprisområdena från den svenska elmarknaden.

https://www.kristianstadsbladet.se/debatt/sagan-om-ex-ministern-gransdragningen-och-det-hoga-skanska-elpriset

Elprisområdena, denna anomali som infördes av en chef för Svenska Kraftnät som var en tidigare moderat politiker, måste snarast elimineras för vilka är de rationella skälen för att skåningar och andra ”söder om linjen” ska betala dubbelt för sin el jämfört med Göteborgare och Stockholmare?

Motiven för att vilja bygga havsbaserad vindkraft måste vara kommersiella, men då kan man undra varför ett krisande Ørsted som till 50% ägs av danska staten, vill slänga mer investeringskapital i havet utanför Ystad. Läs gärna om den krisande danska och europeiska vindkraften, https://second-opinion.se/europeiska-vindkraften-star-pa-vacklande-grund/

Vindkraften i nordiska farvatten lever nämligen med en intressant inbyggd paradox eftersom elpriset blir som lägst när de storskaliga möllorna snurrar som bäst (och elefterfrågan är som lägst). Det är därför logiskt att lobbyister som ”100% Förnybart” och andra förespråkare för storskalig vindkraft även driver kampanj mot kärnkraft och fossilfri kraftproduktion för att ”ingen kärnkraft eller avvecklad kärnkraft” också innebär en svagare kraftbalans (effektbalans), vilket logiskt sett ökar volatiliteten och driver upp elpriserna samt därmed gör den väderberoende kraften mer lönsam. Vindkraft som åtföljs av investeringar i batteriparker för att öka effektvärdet av denna elproduktion innebär väsentligt större investeringar, vilket kräver än högre elpris för att bli lönsamma. En sådan jämförelse är relevant när alternativen till investeringar i ny styrbar kraft typ kärnkraft diskuteras.

Tänk så viktig ”billig el” från Barsebäck var för danskarna, nu ett minne blott. Våra tyska vänner stängde kärnkraften inom ramen för sin huvudlösa ”Energiwende”, vilken grundligt har sågats av alla som granskat densamma, bland annat;

Svensk elförsörjning är en viktig bricka i den nordeuropeiska energipolitiken (läs elproduktionen) och en mer konspiratorisk debattör skulle kanske drista sig till att påstå att Sverige historiskt sett blivit och fortsätter bli grundlurade av såväl danskar som tyskar. Det finns ju få, om ens några, rationella skäl för att på svensk grund från 2024 och framåt, investera i mer storskalig eller havsbaserad vindkraft. Vi klarar vår försörjning med förnybar vattenkraft, landbaserad vindkraft samt (fossilfri) kärnkraft och det ”enda” som utbyggnader av storskalig havsbaserad svensk vindkraft skulle ge Sverige, är sämre lönsamhet i den befintliga elproduktionen. Knappast något effektvärde alls, men vi skulle kunna fortsätta exportera billig fossilfri/förnybar elenergi till Danmark, Tyskland och Baltikum.
Är det månne därför Ørsted, som till 50% ägs av danska staten, lobbar för att bygga vindkraft i havet utanför Ystad?

Vi sydsvenskar får kanske gå i allians med danskarna för att det ska bli lägre elpris på Bornholm och i elprisområde 4 för ökad elexport till Själland? Jag tror dock det vore bättre för oss svenskar att göra om de svenska elområdena till ett enda prisområde.
Rättvist, logiskt och helande…