Ebba Buschs irritation över Tysklands energipolitik är nog faktiskt kontraproduktiv. Om hon istället ägnade sig åt våra svenska utmaningar och fokuserade på det hon och Sverige faktiskt kan påverka kanske hon dels skulle kunna sänka priserna för (Syd-) svenska elkunder och dels bättre bidra till att nå våra klimatmål inom rimlig tid utan att stressas av alla de orealistiska mål som större delen av världen i praktiken struntar i.
Bifogade artikel från Second Opinion Energi refererar en del kritik mot Energiwende och tysk energipolitik. Tyskland har uppenbart tillräckligt stora problem i sin energiförsörjning och sitt klimatarbete utan att Ebba Busch behöver blanda sig i detta.
Artikeln ifrågasätter dock den tyska politikens klimat- och energimål samt politikernas seriositet runt uppfyllelsen av dessa. Kritiken är bland annat strukturerad runt 4 st påståenden/åsikter.
- Politikerna är ointresserade av att följa sina egna beslut.
- Politikerna förstår inte konsekvenserna av sina beslut.
- Glappet mellan målen och förmågan att genomföra dem verkar vara kroniskt.
- Tyskland verkar sitta fast i ett storebrorsperspektiv.
Detta är kritik strukturerad för Energiwende och tysk energipolitik, och den är kanske inte alls relevant för svenska förhållanden, men vore det inte intressant att reflektera runt de tre första påståendena även gällande svensk energi- och klimatpolitik?
För den svenska politiken vore det bättre att ägna energin åt att plocka bort elområdena från den svenska elmarknaden, forcera projekten för att öka överföringsförmågan i stam-/regionnäten samt ytterligare förbättra förutsättningarna för biodrivmedlen så att trafikens utsläpp kan minskas i rask takt parallellt med en sansad elektrifiering. Kan vi även anstränga oss för att maximera elproduktionen baserat på befintliga fjärrvärmeunderlag (eventuellt inklusive CCS) och energieffektivisera brett i användarleden så kan vi nog återta vår position som en ledande nation på energi- och klimatområdet.
Käbblet om att bygga mer vindkraft eller ny kärnkraft leder ingen vart, vi lär behöva både ock, det viktiga är att utbyggnaderna görs någorlunda parallellt för att kraftsystemet framöver ska fortsätta fungera.